*Czas trwania i koszt szkolenia zależny jest od wybranego urządzenia Presys oraz liczby uczestników szkolenia. W tym wypadku został podany dla jednej osoby.
W celu dokładnej wyceny zachęcamy do kontaktu.
Prowadzący
Formuła
Rodzaj szkolenia
Czas trwania*
Koszt*
inż. Kamil Turowski
Online / Stacjonarne / Wyjazdowe
Teoretyczno-praktyczne
ok. 6 godzin
od 2700 zł netto
*Czas trwania i koszt szkolenia zależny jest od wybranego urządzenia oraz liczby uczestników szkolenia. W tym wypadku został podany dla jednej osoby. W celu dokładnej wyceny zachęcamy do kontaktu.
Przyrządy, dla których dedykowane jest to szkolenie:
Piece kalibracyjne Presys we wszystkich wersjach z serii TE / T / TA
Dla kogo dedykowane jest to szkolenie?
Szkolenie dedykowane jest dla Kursantów, którzy posiadają piece kalibracyjne Presys i chcą poznać sposób sprawdzania czujników temperatury oraz wszystkie funkcjonalności tych pieców.
Czego dowiem się na szkoleniu?
Szkolenie umożliwia zdobycie, przypomnienie i/lub utrwalenie już posiadanej wiedzy z zakresu metod sprawdzania i pomiaru czujników temperatury czy możliwych do popełnienia błędów podczas pomiaru czujników temperatury z wykorzystaniem pieców kalibracyjnych. Podczas szkolenia Kursanci poznają również budowę, funkcjonalności, sposób zapisu parametrów i wyników w piecach kalibracyjnych. Dodatkowo w przypadku pieców kalibracyjnych serii TA, omawiany jest również sposób komunikacji pieca z komputerem, dostępne sposoby obróbki danych pomiarowych, drukowanie wyników czy eksport danych do pliku, np. pdf czy csv.
Jak wygląda przykładowy przebieg szkolenia?
Szkolenie zazwyczaj jest podzielone na dwie części - pierwsza teoretyczna trwająca około 1-2 godziny i porusza aspekty zagadnienia pomiarów czujników temperatury, dokładności wykonywanych pomiarów i możliwych błędach podczas procesu pomiarowego. Po części teoretycznej następuje część praktyczna w której przedstawiany jest proces pomiaru na przygotowanym czujniku temperatury wraz z pokazaniem wszystkich funkcjonalności danego pieca kalibracyjnego.
Część teoretyczna zaczyna jest od przedstawienia budowy i sposobu pomiaru temperatury najczęściej spotykanych czujników temperatury: termoparowych i rezystancyjnych, omówienia dokładności pomiaru tych czujników i możliwych sposobów sprawdzania czujników w zależności od sposobu instalacji i częstotliwości użytkowania.
Po tej części omawiamy budowę pieców kalibracyjnych, możliwe błędy do popełnienia podczas pomiaru czujników temperatury piecami kalibracyjnymi, przedstawimy czynniki wpływające na niepewność pomiaru w piecach kalibracyjnych o wkładzie stałym, wraz z omówieniem sposobu i dostępnymi metodami pomiaru czujników o nietypowych rozmiarach. Następnie omówiony zostanie interfejs użytkownika pieca kalibracyjnego, w tym sposób poruszania się po menu i wpływ zmian parametrów ustawień na pracę przyrządu. Na koniec omówiony zostanie przykładowy proces tworzenia szablonu automatycznego procesu sprawdzania czujników. Część teoretyczna kończy się sesją pytań i odpowiedzi, które pojawiły się podczas części teoretycznej.
Dodatkowo w przypadku pieców kalibracyjnych serii TA omawiane są również rozszerzone możliwości automatyzacji pomiarów czujników temperatury, sposób rejestracji danych i eksportu do plików o formacie .csv oraz .pdf, tworzeniu raportów pomiarowych czy komunikacja i sterowanie pieców kalibracyjnego za pomocą komputera.
W części praktycznej wykonujemy szereg pomiarów na czujnikach temperatury przygotowanych przed szkoleniem lub na czujnikach dostarczonych przez Kursantów. Przy okazji pomiarów omawiane są praktyczne metody wykonania pomiarów oraz konserwacji pieca.
Czy szkolenie zawsze wygląda tak samo?
Oczywiście, że nie. Przedstawiony plan szkolenia jest ramowy i na życzenie Kursantów może być dopasowany do stanu ich aktualnej wiedzy i poziomu doświadczenia w pracy z przyrządem. Na każdym etapie trwania szkolenia odpowiadamy na pytania rodzące się w głowach naszych Kursantów więc przebieg szkolenia w dużej mierze zależy od ich wymagań. Istnieje też możliwość ustalenia indywidualnego planu szkolenia przed jego rozpoczęciem.